Faretruende fald i detailsalget revideret væk

Mand med en hund i skoven

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med hele 0,7% fra februar til marts.

Men nok så vigtigt er væksten i detailomsætningsindekset i januar og februar blevet opjusteret med henholdsvis 0,3 og 0,4 procentpoint. Det betyder, at et faretruende fald i detailsalget her i starten af året er blevet vendt til en stort set uændret udvikling. Det er primært salget inden for varegrupperne beklædning samt andre forbrugsvarer, der har drevet den beskedne fremgang i første kvartal.

Selv om detailsalget har det bedre end frygtet her i starten af året, så er der langt fra tale om et sprudlende forbrugsopsving. Det er umiddelbart en smule overraskende med tanke på, at danskernes privatøkonomi ellers fortsat er bundsolid. Beskæftigelsen er rekordhøj, indkomstvæksten solid, og renterne er historisk lave. Dertil er der fortsat fremgang på boligmarkedet i størstedelen af landet. Forbrugertilliden er dog faldet til markant lavere niveau siden sommeren 2018. Det kan meget vel forklare den større tilbageholdenhed blandt de danske forbrugere.

Det hører dog med til historien, at bilsalget er steget markant her i starten af året. Det betyder også, at det samlede privatforbrug formentlig vil give et pænt positivt bidrag til BNP-væksten i første kvartal.

Man kommer dog ikke uden om, at en mere blivende fremgang i privatforbruget kræver, at danskerne igen genfinder forbrugsoptimismen. Ser vi fremad, så er det dog vores forventning, at særligt euroområdet igen vil genfinde vækstmelodien, og at usikkerheden fra den politiske scene generelt vil aftage. Det betyder også, at der er potentiale for, at danskerne igen vil kunne skrue op for optimismen og privatforbruget i løbet af 2019.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.