Handelskrig sender 1,5%-lån tæt på lukning

Den seneste tids skudsalve i handelskrigen mellem USA og Kina har givet nervøse spændinger i markederne, hvor en af konsekvenserne er rentefald.

Samtidig krydres de nervøse markeder med fornyet pessimisme om den politiske situation i Italien og overholdelsen af EU’s finanspolitiske regler. Det sender investorernes fokus mod nord, som i højere grad er kendt som den mere sikre havn under turbulente tider. Det betyder samlet set, at de nordeuropæiske renter er på det laveste i tre år.

Markederne går med nerverne uden på tøjet, når skuddene lyder i handelskrigen, og med danske boligrenter primært dikteret af udenlandske forhold, så bringer det 1,5%-lånet med afdrag tæt på lukning. Lånet skeler lige nu til 99,9, og kommer gennemsnitskursen over 100, så lukker lånet for tilbud. Jeg tvivler dog på, at kursen ender over 100 i dag, men med nerverne uden på tøjet og en kurs så tæt på 100, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis det skulle ske inden for den kommende tid. I så fald vil det fastforrentede 1%-lån stå klar til at tage over som det toneangivende lån.

Jeg vil med hånden på hjertet sige, at et yderligere rentefald og gensyn med 1%-lånet ikke har været mit hovedscenarie, men når det er sagt, har jeg konstant været af den overbevisning, at det ville være komplet naivt at udelukke det. Vi har ganske enkelt øjnene rettet mod adskillige risici, som kan føre til yderligere rentefald, og flere af dem har ramt nu med forskellig styrke. Og svaret til spørgsmålet om renterne kan komme endnu længere ned er, at selvfølgelig kan de da det. Handelskrigstemaet har potentiale til at banke yderligere til renternes nedadgående tendens, en eskalering af den politisk ustabile situation flere steder i Europa med fokus på Italien og Brexit samt fortsat svage nøgletal for den økonomiske situation kan blive triggere til det. Vi forventer dog en yderst begrænset opadgående pil på renterne herfra i takt med en bedring i den økonomiske situation og lettelse af de politiske tåger, men risiciene lurer.

Ved indgangen til maj var der opsigelsesfrist for boligejere med fastforrentede lån eller med rentetilpasning pr. 1. juli. Vi kunne konstatere den største konverteringsbølge siden 2015. Med de fortsat høje kurser vil der fortsat være en hel del boligejere, som kan drage nytte af de historisk lave renter. En konvertering taler særligt til boligejere med 2,5% og opefter. Næste opsigelsesfrist ved udgangen af juli gælder for boligejere med fast rente eller med rentetilpasning pr. 1. oktober.

Jeppe Borre

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Nye renter på vej til boligejere – F5 går i minus for første gang nogensinde

I dag begynder auktionerne for rentetilpasningen for boligejere og virksomheder, som får fastsat nye renter gældende fra 1. juli i Totalkredit og Nykredit.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder i København steg 11,2% i april

Boligsiden har netop offentliggjort tal for antallet af bolighandler i april 2019. Tallene viser bl.a., at der i april 2019 blev solgt 528 ejerlejligheder i København. Det er en stigning på hele 11,2% i forhold til i april 2018.
Økonomiske analyser | 3 min

Trump starter ikke handelskrig i bilsektoren... ikke nu i hvert fald

Bloomberg beretter, at Trump ikke vil hæve toldsatserne på bilimport - i hvert fald ikke nu.