Fed sænker renten, men skuffer markedet

Federal Reserve sænkede her til aften renten, men dens signaler vil skuffe markedet

Den amerikanske centralbank sænkede på aftenens pengepolitiske møde styrringsrenten i USA med 0,25%, men pressemeddelelse og ikke mindst Fed-medlemmernes forventninger til rentesænkninger fremadrettet lever ikke op til det, markederne mener nødvendigt. Centralbanken ser ikke yderligere rentesænkninger i 2019 og 2020 – det vil være en skuffelse for mange.

Centralbanken begrunder rentenedsættelsen med usikkerhed om den økonomiske udvikling, mens den ser både jobmarked og forbruget som stærkt. Den opreviderer prognosen for væksten en smule. Med en prognose der peger på vækst omkring trend, så er det måske naturligt at centralbanken ikke ser behov for de store yderligere tilpasninger i renten. Men spørgsmålet er, om den vurdering holder?

Sidste gang Federal Reserve sænkede renten, skuffede den markedet med udmeldinger om, at denne omgang rentenedsættelse kun var en finjustering snarere end den første af en byge af rentenedsættelser. Det lader altså stadig til at være et udgangspunkt, Der sikkert vil skuffe mange igen.

Det såkaldte "Dot plot”, som viser medlemmerne af styrringsrådets forventninger til renterne de kommende år, viser, at centralbankens flertal venter at fastholde renten på nuværende niveau året ud og næste år med – det vil skuffe markedet. En stor gruppe ser gerne flere nedsættelse, men altså ikke et flertal.

Stigende inflation på det seneste kan komplicere billedet i centralbankens ledelse. Flere medlemmer har i taler lagt vægt på, at arbejdsløsheden er på rekordlavt niveau, og de vil hæfte sig ved, at inflation lader til igen at vinde terræn efter en i en periode at være faldet under målsætningen. Det kan øge spændingerne og uenighederne i centralbanken senere på året, hvor også effekterne fra handelskrigens toldforhøjelser slår igennem i priserne.

Som i juli var der to medlemmer, som stemte mod beslutningen om at sænke renten.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugernes humør er (endnu!) ikke smittet med virus

Forbrugertilliden faldt lidt fra 4,5 i januar til 3,3 i februar. Det viser morgenens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Svensk inflation fortsætter nedad – og presser Riksbanken

Den svenske forbrugerprisinflation (CPI) var 1,3% i januar – ned fra 1,8% i december. Det viser dagens tal fra det svenske statistikbureau.
Økonomiske analyser | 3 min

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%

Realt BNP steg med 0,3% i 4. kvartal. Det viser den første foreløbige opgørelse, den såkaldte BNP-indikator, fra Danmarks Statistik her til morgen.