Amerikansk jobskabelse holder skindet på næsen

To mænd i jakkesæt kigger på papirer og tablet

Jobtal fra USA holder skindet på næsen – kan tage toppen af bekymringerne for amerikansk økonomi.

Der blev skabt 136.000 nye job i USA i september måned – stort set på linje med forventningen på 145.000. Arbejdsløsheden faldt til gengæld fra 3,7% til 3,5% – det laveste niveau siden slut-60’erne. En jobskabelse, der holder skindet på næsen, er lige, hvad markederne tørster efter ovenpå en skuffende udvikling i afgørende nøgletal tidligere i denne uge. Strejker i General Motors, hvor titusindvis af medarbejdere har nedlagt arbejdet i september, kan ovenikøbet have påvirket dagens tal negativt.

Jobmarkedet kan dog ofte halte en smule efter andre økonomiske signaler, da virksomheder ikke nødvendigvis sender medarbejdere på gaden eller stopper igangværende ansættelsesprocesser, blot fordi de over en kort periode oplever forværrede forretningsforhold. Men fastholdes svagheden, så reagerer virksomhederne også på det. Så usikkerheden om økonomien er ikke forsvundet.

Recessionsfrygt spirer

Bekymringerne om amerikansk økonomi har været kraftigt for opadgående efter de toneangivende, og typisk meget troværdige, ISM-barometre signalerede en ret voldsom opbremsning i både industrien og servicesektoren i USA. Specielt det sidste bekymrer, da servicesektoren står for langt den største del af jobskabelsen. Tegn på, at den underdrejede industri smitter negativt af på servicesektoren, nærer derfor recesionsfrygten. Dagens tal kan dog medvirke til at dæmpe frygten en smule – men det er ikke stærkt nok til at skabe stor begejstring. Jobvæksten er tydeligvis decelererende.

Med stigende usikkerhed om amerikansk økonomi er der svært at finde på gode argumenter for, hvorfor Federal Reserve ikke skulle sætte renten ned på sit møde i slutningen af oktober. Det er vores klare forventning, at den vil gøre det. Og sandsynligheden, for at der endda skal yderligere lempelser til, stiger også med hvert et skuffende nøgletal fra USA. De forhåbninger har medvirket til at begrænse faldene i markederne.

Handelsforhandlinger i næste uge

I efteråret sidste år gjorde voldsomme fald i aktiemarkederne Trump blød i knæene og fik ham til at genoptage handelsforhandlingerne med Kina. Nu ligger der en ny forhandlingsrunde lige foran os, og måske kan de ringe signaler fra erhvervstilliden i forgangne uge medvirke til, at USA sænker sine krav til Kina for at øge sandsynligheden for at nå i mål. Det kan tage presset af en amerikansk økonomi, der synes at svækkes ret kraftigt i disse måneder. En svag amerikansk økonomi vil gøre det langt sværere for Trump at opnå genvalg som præsident. Med den argumentation havde et lidt svarere tal i dag måske haft større effekt på Trump.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.